2011. augusztus 14., vasárnap

Amcsis dolgok

Húú, hát egészen elképesztő hogy rohan az idő, még egy turnusnak vége, tegnap reggel elmentek a gyerekek és megint csönd lett a táborban. Volt szokásos nagy felhajtásos búcsú-vacsora, kaptunk rengeteg levelet meg rajzot, aztán ismét volt Parents Day is, amikor a szülők is itt töltöttek egy délutánt, majd nagy ölelések és könnyes búcsúk után szombat reggel kiürült a tábor. Nem csak a gyerekek, de sok leader is elment, úgyhogy már nagyon tábor vége hangulatom van.
Már csak azért is, mert tegnap az egész délutánunk szabad volt, ezért kitaláltuk Bekivel, hogy bemegyünk a városba, hogy az ugrándozó mókusokon kívül más impulzusok is érjenek, és ooolyan jó volt, imádok itt lenni ha a magam útját járhatom! És már csak pár nap munka, és aztán tényleg a magam útját járhatom!! :))
Pont arról beszélgettünk, hogy már fel se tűnik, hogy külföldön vagyunk, hogy mindenkivel angolul beszélünk, hogy más szokások és más emberek vesznek körül. Ez alatt a több mint két hónap alatt úgy hozzászoktunk az ittléthez, hogy minden itteni dolog teljesen evidens.

1. A színes, fa-szerkezetű házak kerítés nélkül a kertvárosban. Első ránézésre még bevallom kicsit csumpinak tűntek, mert az az ember benyomása, hogy ha jön egy nagyobbacska széllökés, összedönti az egészet. De nagyon szépek, gondozottak, és olyan jól néz ki, hogy nincs kerítésük! :)

2. Hogy minden épületen kinn van az amerikai zászló, és büszkék a hazájukra, és a nemzeti jelképek nincsenek kisajátítva egyik politikai pártnak sem, hanem mindenki büszkén használja őket. A Walmart-ban is rengeteg amerikai zászlós és kék-piros-fehér cucc van, a ceruzától a pólókon át a muffinos papírig bármit meg lehet venni, ha valaki nagyon nacionalista kedvében van.

3. Hogy eleve bármit meg lehet venni, olcsón. Félelmetes, hogy az otthonihoz képest mennyivel többet keresnek az emberek, az áruk a boltokban viszont kb. annyiba kerülnek, vagy még olcsóbbak is, mint Magyarországon! Ez az igazi fogyasztói társadalom, hozzá vannak szokva, hogy bármit megkaphatnak, nekik fillérekért. Ez azért rossz, mert őrült nagy a pocsékolás, nem hiába termel ennyi szemetet az ország, hiszen ha valami nem kell, egyszerűen kidobják és vesznek egy újat. Pl. amikor elszakadt az egyik munkás nacim, napokig kutattam cérna és tű után itt a táborban, hogy megvarrjam, és csak nagy nehezen sikerült beszerezni, hiszen nekik nincs szükségük rá - ha elszakad az egyik ruhájuk, vesznek egy másikat és csá.

4. Elképesztően hatalmas autókkal járkálnak! Mivel olcsó a benzin, ezért nem érdekli őket mennyit fogyaszt a járgány, csak minél menőbb és hatalmasabb legyen. Andi-nek, a röpis tanárnak pl. egy hétszemélyes terepjárója van, így egymagának, hogy minek azt nem tudom.
Hát mondjuk úgy, ha ezekkel a böszme járgányokkal kéne kiállnom a Westend parkolóházából, Apu, akkor lehet hogy nem csak egy karcolás lenne a kocsin.
:)

5. Egyébként emiatt, hogy olcsó a benzin, és elég nagyok a távok, mindenki kocsival jár, sztem háztartásonként a két kocsi az alap felállás. Csak nekünk, szerencsétlen külföldieknek szívás, mert a tömegközlekedés elég ramaty, legalábbis itt "vidéken", tegnap is legalább fél órát vártunk Bekivel a buszmegállóban, hogy Burlington egyik részéből a másikba eljuthassunk...

6. Az emberek nagyon érdektelenek, ha nem az USA-ról van szó. Mert oké, ha nem tudják pl hol van Magyarország, vagy hogy Budapest a fővárosa, eddig én se tudtam mi Vermont államé. De azért a tudásom nem csak odáig terjed, hogy mi történik Budapest III. kerületében, hanem valami halovány fogalmam azért van a világról. Nagyon furcsa pl, hogy akiket kérdeztem, szinte senki nem volt még külföldön, esetleg a tőlük szomszédos államig jutottak el. Pedig itt van pl Kanada is két órányira, ami nem egy távolság, és ilyen olcsó benzin árak mellett nem is nagy kiadás. De ami nagyon durva, amikor Navah-val, az új szakács sráccal beszélgettem Európáról, és tök lila köd volt neki. Oké persze hallott már Angliáról meg Németországról, meg a nagyobb államokról, de nem hallott még az Európai Unióról, és rettentő érdekesnek találta, hogy már nincsenek határok, és így pl szabadon utazgathatunk. :D Ezek után, amikor félve megkérdeztem, ismeri-e az Eurót, azt mondta hallott már róla valamit, aztán mikor elmondtam neki mi is az, ott lelkendezett hogy wááó hát ez milyen szuper dolog! (...)
Na szóval nekik ami az óceánon túl van, az valami egészen elképesztő misztikus ködbe burkolózik, amit jobb nem bolygatni, mert jól van az úgy ott a homályban.

7. Egyébként olyan kirakatnak érzek mindent... Az emberek is olyanok, hogy mindenen mosolyognak és úgy csinálnak mintha minden tökéletes lenne, még akkor is ha valami probléma van. Az ételek is istenien jól néznek ki, színesek és nagyok, csak közben ezek génmódosított kaják, amikben fele annyi vitamin van és az ízük se olyan jó mint otthon.

8. Az előzőhöz kapcsolódik, hogy minden kaja műanyag! Úú az nagyon durva, nem láttam még rendes hús alakú húst, mondjuk csirkecombot, vagy egy szép oldalast, vagy akármit, mert minden ilyen szabvány méretű gömb alakú műanyag csomagban érkezik, gondolom úgy hogy ledarálják és aztán összetömörítik mint a párizsit. A tojásrántotta is olyan dobozban van, mint otthon a tej, beleöntöd a serpenyőbe és kész. A legtöbb sütit is úgy csináljuk, hogy előre megvan a por, és akkor az egyikhez ennyi vizet adunk, a másikhoz annyit, és akkor voálá, az egyik torta lesz, a másik meg brownie.
Nyami.

9. Erről jut eszembe, az egyik legborzasztóbb bűnük, nem is értem miért nem ezzel kezdtem a felsorolást, hogy nem nagyon esznek Nutellát, hanem mogyorókrémen ők a Peanutbutter Cream-et értik, ami sóóóóóóós. Na nem mondom, integrálódom a társadalomba, mert már hihetetlen sebességgel cuppantom össze én is a kenyerek mogyoróvajas és lekváros felét, ami egyébként finom, de azért áldom az eget, hogy Gail bevásárolt nekünk, és így azért minden nap ehetek kiskanállal Nutellát. :)))

10. Ami viszont tökéletesen érthetetlen és felháborító számomra, hogy a rádióban egyfolytában Katy Perry szól, de komolyan minimum óránként leadnak tőle egy számot, nehogy valakinek elvonási tünetei legyenek az énekesnő hangja nélkül...

Szóval ilyenek ezek az amcsik, kicsit mások, kicsit furák, de azért nagyon jó megtapasztalni ezt az egészet! :))

3 megjegyzés:

  1. Tegnap a Golyósban zúzapörköltet bográcsoltam juhtúrós sztrapacskával :D

    VálaszTörlés
  2. Nem ér belerúgni a földön fekvőbe.
    :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép íve van az elején még pozitív aztán jön a kankó a végén :D
    Olcsi

    VálaszTörlés